Tijl speelt klTijl zingt klTijl tekent kl

Tijl speelt klTijl zingt klTijl tekent kl

Tijl speelt smallerTijl zingt smallerTijl tekent smaller

Foto Tijl DamenIn het kort:

Tijl Damen ( Oostburg, 1985) woont in Breskens, Zeeuws-Vlaanderen. Sinds 2009 werkt hij als artiest en speelt hij zijn interactieve theatervoorstellingen in heel Nederland en Vlaanderen. De voorstellingen die Tijl maakt hebben een aantal vaste ingrediënten: liedjes, muziek, humor en bergen interactie.

Ik doe het lekker zelf:

Zijn voorstellingen en liedjes schrijft Tijl zelf. Net als de tekeningen die hij als illustrator maakt voor zijn eigen website en voorstellingen, maar ook voor diverse kinderboeken en tijdschriften. Het liefst doet Tijl helemaal alles zelf. Hij heeft dan ook geen muzieklessen gevolgd, maar zichzelf alle instrumenten aangeleerd. Zelfs de gordijnen van zijn theatertje heeft hij zelf genaaid.
Tijl is dus graag onafhankelijk en heeft zich om die reden niet aangesloten bij een boekingskantoor of artiestenbureau. Dat levert een hoop extra werk op - administratie, PR, website onderhouden, enz. - maar maakt wel heel flexibel en het contact altijd persoonlijk.

Instrumenten:

Tijl speelt een heleboel uiteenlopende instrumenten. Snaarinstrumenten ( zoals gitaar, ukelele en mandoline), percussie ( drumstel, djembé, cajon), maar ook bijvoorbeeld accordeon, handpan en mondharmonica. Daarnaast maakt hij graag muziek met allerhande spullen: pannen, serviesgoed en zijn eigen lijf.

Ingrediënten:

Verwondering en toewijding vormen de basis voor zijn werk. Het bijzondere in het alledaagse en het alledaagse in het bijzondere vinden. Tijls kinderliedjes gaan vaak over onderwerpen die tot het dagelijks leven behoren, maar die voor (jonge) kinderen even bijzonder zijn als een uitstapje naar de dierentuin.

In ontwikkeling:

Waren de eerste optredens op tochterige marktpleinen voor een handjevol kinderen, met slechts een gitaarversterkertje en een kartonnen doos met schoolinstrumentjes: inmiddels speelt Tijl Damen zijn voorstellingen in zijn zelfgebouwde, mobiele theater, volledig uitgerust met licht en geluid, gordijnen en coulissen, en is de omvang van zijn publiek uitgedijd tot honderden kinderen per voorstelling. Al speelt hij met evenveel plezier voor een gezelschap van 50 kinderen.

In een theatertje:

Tijl kan zijn theater ook ombouwen tot mini-theater, waarbij het publiek ín het theater zit!
Op deze manier bevinden podium en publiek zich in een intiem en sfeervol mini-theater, volledig overkapt.

Nu wordt het echt persoonlijk:

- Tijl Damen woont samen met Miranda. Samen hebben ze drie kinderen.

- Hij deed de opleiding Pabo aan de Hogeschool Zeeland en werkte eerst enkele jaren parttime als kleuterleerkracht.

- Tijl begon op zijn 16e met gitaarspelen en richtte enkele bandjes op ( Punk, Black Metal) ( De goede luisteraar heeft al ontdekt dat deze 'roots' zo af en toe nog de kop opsteken...).

- Ooit pasten alle materialen voor een voorstelling in één reiskoffer en ging Tijl met het openbaar vervoer naar zijn speellocaties. Toen volgde een Fiat Panda, een bestelautootje, een busje en ten slotte een bus. De belangrijkste reden voor aanschaf van een volgend voertuig: als de spullen niet meer passen... ( de opvolger van huidig vervoer nadert al met rasse schreden).

- Tijl heeft enkele malen meerdere landsgrenzen moeten oversteken voor een optreden. Eenmaal in Zuid-Frankrijk, nabij Lyon en eens op een school in Londen. Ook vanuit Denemarken is er al interesse getoond...

- Kleinste publiek ooit: 1 baby ( op een kdv)

- Grootste publiek ooit: 20.000 mensen tijdens een grote landelijke demonstratie van onderwijspersoneel tegen bezuinigingen op het Passend Onderwijs in Nieuwegein. Tijl had een protestlied geschreven en het refrein werd door al die mensen meegezongen. Wat een kick!