Tijl speelt klTijl zingt grWebhop logo small

Tijl speelt klTijl zingt grTijl webshop gr

Tijl speelt smallerTijl zingt smallerTijl webshop smaller

Nieuws

Speelschema Tijl Damen Kindertheater Mei

In mei hoeft Tijl zich bepaald niet te vervelen! Hij is deze maand in het hele land te vinden en speelt maar liefst 27 voorstellingen!
Ook in juni en juli begint de agenda al behoorlijk vol te lopen, maar er is nog plaats.
Nog op zoek naar een kindervoorstelling voor jouw school, festival of evenement? Kijk in de agenda op welke dagen/dagdelen Tijl Damen nog beschikbaar is.

Bij goed weer speelt Tijl zijn voorstellingen buiten vanuit zijn theaterbus. Een voorstelling op het schoolplein of de festivalwei.
Een voorstellling op een bijzondere buitenlocatie is óók mogelijk: Tijl beschikt over een aggregaat, waardoor hij overal kan spelen, dus bijvoorbeeld ook midden in het bos, in een weiland of andere locatie zonder stopcontact in de buurt!

Bekijk de agenda

Tijl Damen Voorstelling in Ter Apel

Half april was in het landelijke nieuws te zien/horen/lezen dat Margritte Kalverboer, De Nationale Kinderombudsvrouw, zich ernstig zorgen maakt over de omstandigheden waaronder vluchtelingenkinderen in het aanmeldcentrum in Ter Apel moeten verblijven: door stagnatie in de doorstroom zitten deze kinderen maanden (i.p.v. enkele weken) op deze locatie, waarbij de omstandigheden zeer te wensen overlaten: te weinig activiteiten, voorzieningen, structureel aanbod. Dat vond ik schrijnend en - eerlijk gezegd - nogal gênant. De week daarop speelde ik een aantal voorstellingen in Groningen. Daarom heb ik contact opgenomen met het AZC in Ter Apel en aangeboden om na Groningen door te rijden naar Ter Apel en een kosteloze voorstelling te komen spelen voor alle kinderen en al wie er meer bij wilde aansluiten. Gelukkig werd mijn voorstel positief ontvangen door zowel het COA als Stichting De Vrolijkheid.

Donderdagnamiddag 21 april speelde ik dus een voorstelling vol muziek en interactie, waarbij Nederlandse taal nagenoeg geen rol speelde. Het was een fijne bijeenkomst, waarbij niet enkel kinderen, maar ook talloze volwassenen vanaf de zijlijn zichtbaar genoten van een klein moment van 'verpozing': even een onderbreking van de sleur van het eindeloze wachten, even loskomen van de zorgen en een gezamenlijk moment van - voor zover mogelijk - ontspanning beleven. Gaaf om te merken dat het ook zonder taal prima mogelijk was om de inhoud, de sfeer en de bedoeling over te brengen en het publiek actief te betrekken. Kinderen kropen haast ín het podium!

Nu maar hopen dat de omstandigheden snel verbeteren, zodat ook deze kinderen zo snel mogelijk weer een leven met regelmaat, educatie en vastigheid/veiligheid kunnen opbouwen.

Tijl Damen Een Koninklijk Orkest

Op 8 april speelde Tijl Damen in Volendam viermaal de interactieve, muziekvoorstelling 'Een Koninklijk Orkest' i.s.m. Fanfare Wilhelmina. De uitvoeringen vonden plaats in Poppodium PX. Viermaal een volle zaal met kinderen uit groep 5 t/m 8 van alle basisscholen in Volendam.
Na voorstelling 1 gebeurde het: stroomstoring in bijna heel Volendam! Geen licht, geen geluid.

Wat dan? Eerst afwachten. Al snel werd duidelijk dat het nog zeker 2 uur zou duren voordat er weer elektriciteit zou zijn. Inmiddels stond de volgende club van 230 kinderen op de stoep voor de theaterzaal te wachten. Samen kwamen we tot een besluit: we gaan het toch proberen. De achterwand werd weggeschoven en alle deuren opengezet om zoveel mogelijk daglicht binnen te laten. Het publiek kwam binnen en ging zitten. Ik heb ze kort toegesproken en verteld dat dit alleen ging lukken als we het samen deden. En.... dat ging! Als ik sprak waren de kinderen - alle 230! - muisstil. Echt waar, ik kon praten zonder stemverheffing, in het halfdonker. We hebben de complete voorstelling gespeeld. Een uur lang. De fanfare nauwelijks zichtbaar, enkel de bladmuziek verlicht met kleine batterijlampjes. Het was pure magie. Opluchting alom toen een kwartier voor aanvang van voorstelling 3 de lampen/het geluid weer aangingen. Maar één ding weet ik zeker: dit momentum vergeet ik de rest van mijn leven niet meer. 

Lees meer over de voorstelling 'Een Koninklijk Orkest'
 
 
Tijl Damen 7
Tijl Damen is partner van de Kindermuziekweek 2022
Van 1 t/m 8 april is het Kindermuziekweek. Door het hele land worden allerlei activiteiten georganiseerd die kinderen in contact brengen met muziek. En dat is hartstikke mooi én heel belangrijk! Dit jaar ben ik 'partner' van de Kindermuziekweek. Daarom speel ik op vrijdag 7 april maar liefst 4 keer de voorstelling 'Een Koninklijk Orkest' met Fanfare Wilhelmina Volendam in PX Volendam voor in totaal bijna 1000 bovenbouwkinderen van Volendamse basisscholen. Het doel? Deze kinderen in contact brengen met muziek in verenigingsverband en ze prikkelen/enthousiasmeren om ook zelf een instrument te leren spelen en zich aan te sluiten bij een fanfare, harmonie of brassband. Woon je niet in Volendam? Dan kun je natuurlijk ook gewoon lekker in je klas aan de slag. Bijvoorbeeld voor de onderbouw: Maak je eigen orkest en speel mee met 'Orkest van de Koning', of zing samen het lied 'Muziek is mijn alles'.
Je vindt deze liedjes hier:
Of kies een ander lied uit de gratis database om mee aan de slag te gaan: Ga naar alle kinderliedjes van Tijl Damen